Castelul Corvinilor

“Legenda vie a Transilvaniei”, considerat cel mai mare monument medieval din sud-estul Europei și castelul unde ar fi fost întemnițat Vlad Țepeș, celebrul prinț valah, inspirație pentru un și mai celebru personaj, Dracula, Castelul Corvinilor este situat în centrul județului Hunedoara, în orașul cu același nume.

Sute de mii de turiști îi trec, anual, pragul însă puțină lume știe că prima fortificație de piatră de la Hunedoara a fost datată în secolul XIV. Este vorba despre castrul regal, ale cărui ziduri, cu grosimi de până la 2 metri, au fost construite din blocuri de calcar dolomitic și piatră de râu, direct pe stâncă.

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia găzduiește capitala regatului dac, cel mai probabil, începând din a doua jumătate a secolului I înainte de Hristos. Vreme de mai bine de 150 de ani Sarmizegetusa Regia este centrul politic, religios, militar, dar și economic al Daciei.

Centrul așezării cuprindea zona sacră și fortificația, însă când urcăm spre cetate, trebuie să ne închipuim că pantele dealului au fost terasate, iar pe acestea existau zone de locuit. Specialiștii le numesc cartierul civil de est și cartierul civil de est. Sarmizegetusa Regia însuma cam 4,5 km. Era formată din trei părţi principale: fortificaţia, zona sacră şi cartierele civile de vest, respectiv de est.

Cascada Lolaia din Parcul Național retezat

Cascada Lolaia este una dintre cele mai frumoase din județul Hunedoara, fiind situată în partea nordică a munților Retezat. Cascada este situată la o altitudine de 1.050 de metri, în partea de Nord a Parcului Național Retezat, în Valea Nucșoara.

Această vale a colectat apele pârâurilor Pietrele, Stânișoara, Galeșu și Valea Rea. Din fericire, accesul la această minunată atracție naturală se poate face foarte ușor, din Cârnic, fiindcă accesul auto este permis aici pe tot parcursul anului.

Anual, pe lângă cascada Lolaia trec aproximativ 90 la sută dintre turiștii care aleg să viziteze parcul. Pentru a putea admira frumoasa cascadă, nu trebuie decât să te abați preț de câteva câteva minute de la traseu, ea fiind situată pe partea stângă a drumului.

Biserica Sfantul Nicolae din Densuș

Istoricii spun că biserica “Sfântul Nicolae” din Densuș, actualmente lăcaș de cult ortodox funcțional, este, într-adevăr una dintre cele mai vechi biserici din România. Ea ar fi fost ridicată în secolele XII-XIII, fiind, astfel depășită cu cel puțin un secol de și mai bătrâna “rotondă” din Geoagiu, tot în județul Hunedoara.

Una dintre poveștile încetățenite printre localnici este aceea că aici ar fi existat, acum mai bine de 2000 de ani, un altar dacic. După cucerirea noii provincii, bogate în aur, lemn, dar și roade ale pământului, căruia nu degeaba romanii îi spun Dacia Felix, una dintre legende spune că generalul Longinus, recunoscător zeului său protector, zeul Marte, zeu al războiului, ridică aici o biserică creștină.

De altfel, localnicii se laudă astfel, cu câteva recorduri de legendă: cea mai veche biserică din piatră (deși această poveste nu se verifică), cea mai veche icoană cu Hristos pictat în ie românească, dar și o poveste emoționantă, un fel de Romeo și Julieta de Țara Hațegului, legendă despre care se spune că ar fi venit pe filiera fraților cărturari densușieni și pe care o puteți afla numai dacă veți poposi în gazdă la hațeganii cei primitori.